תסחיף ריאתי נוצר כתוצאה משלושה מרכיבים עיקריים, המוכרים כ”משולש וירכוב“ (Virchow’s triad):
פגיעה באנדותל (Endothelial Injury)
השכבה הפנימית של כלי הדם (האנדותל) עשויה להינזק עקב טראומה, דלקת או ניתוח. הפגיעה חושפת את מסת הדם לרקמות תת־אפידרמיות שמפעילות את תהליך הקרישה. דוגמה: חולים שעברו ניתוח מפרק ירך נוטים לפתח פציעה מקומית בכלי הדם וליצירת קרישים בורידים העמוקים של הרגליים המהווים מקור לתסחיף הראתי.
האטה בזרימת הדם (Stasis)
כשיש הפרעה בזרימה בכלי הדם — למשל בשל ישיבה ממושכת, אשפוז ממושך או אובדן תנועה — הוא נוטה לקרוש ביתר קלות. בעיות בורידים העמוקים של הרגליים, כגון דליות, מגבירות את הסיכון לקרישים שנוצרים שם ונודדים לריאות.
מצב של קרישת יתר (Hypercoagulability)
הפרעות תורשתיות (כמו תסמונת פקטור V ליידן) או נרכשות (סרטן, תרופות הורמונליות, היריון) גורמות לשינויים ברמת חלבוני הקרישה בדם. במצבים אלו הגוף נמצא ב”מצב ערני“ יתר על המידה לייצור קרישי דם גם ללא פגיעה ישירה בכלי הדם.
לאחר שקריש דם נוצר בוורידים העמוקים של הרגליים או האגן, הוא עלול להשתחרר (תסחיף) ולשוט בזרם הדם עד שהוא מגיע לעורקי הריאה ומתיישב בהם, חוסם זרימת דם ומקטין את יכולת החמצון המקומית. פגיעה זו עלולה לגרום לגירוי מקומי, בצקת של הריאה וכשל לבבי אם החסימה גדולה די הצורך.
סוגי תסחיפים ריאתיים
תסחיף של קריש דם (Thrombotic Embolus)
הנפוץ ביותר מבין סוגי התסחיפים הריאתיים, ונגרם מקריש דם (thrombus) שנוצר בדרך כלל בוורידים העמוקים של הגפיים התחתונות (DVT). קריש הדם משתחרר מהמקום שבו נוצר, מוסט בזרם הדם דרך מערכת הורידים, עובר דרך חדר ימין של הלב ובסופו של דבר מגיע לעורקי הריאה. שם הוא מתיישב, חוסם באופן חלקי או מלא את זרימת הדם אל רקמת הריאה ומקטין את ספיגת החמצן. במרבית המקרים תסחיף נובע ממצבי סטזיס ורידי (חוסר תנועה ממושך), פגיעה באנדותל או מצבי קרישת יתר, אך הוא עלול להופיע גם בחולים עם סרטן, הריון או שימוש בתרופות הורמונליות. האבחון מבוסס על דימות CT אנגיוגרפיה ומשלים אותו בדיקה של D-dimer, בעוד שהטיפול מתמקד במתן נוגדי קרישה ושמירה על מניעה ארוכת טווח.
תסחיף שומני (Fat Embolus)
התסחיף השומני מתרחש לרוב לאחר חבלה קשה או שבר בעצמות ארוכות, כגון עצם הירך או טראומה רב מערכתית. בעת השבר חלה דליפה של טיפות שומן מתוך מח העצם אל כלי הדם, והן נעות בזרם הדם עד שהן נתפסות בעורקי הריאה. תסחיף זה מתאפיין בהופעת תסמינים נשימתיים כמו קוצר נשימה פתאומי, לצד פריחה עורית (פטכיות), בלבול ושינויים במצב ההכרה, ואפשר לראות זאת 24–72 שעות לאחר הפגיעה הראשונית. במקרים מסוימים מופיעה גם הטבה עצמית, אך בשכיחות גבוהה יש צורך בטיפול תומך נשימתי (כמו הנשמה מלאכותית) וניטור בטיפול נמרץ, מאחר שהשומן יכול לגרום לדלקת מקומית ולנזק אלוואולרי.
תסחיף אוויר (Air Embolus)
תסחיף אוויר הוא תסחיף נדיר יחסית ונגרם כאשר אוויר מצליח להיכנס למערכת הדם, למשל בעת טיפולים פולשניים כגון קתטריזציה לבבית (צנטור), ניתוחים בעמוד השדרה או הנשמה בלחץ חיובי. כאשר בועיות אוויר עולות בוורידים הן מיועדות לפריקה בריאות, אך בועיות גדולות עלולות לחסום כלי דם ריאתיים קטנים ולגרום לפתולוגיה של תסחיף ריאתי עם קוצר נשימה חריף, כאב בחזה ולעיתים אף להתכווצות כלי דם ריאתי וירידה בלחץ הדם. הטיפול כולל מנוחה, מתן חמצן בלחץ גבוה ולעיתים העמדת המטופל בתנוחת טרנדלנבורג להפחתת כניסת אוויר לזרם המרכזי.
תסחיף מי שפיר (Amniotic Fluid Embolus)
תסחיף מי שפיר הוא אירוע נדיר אך קטלני המתרחש במהלך לידה או מיד אחריה, כאשר נוזלי מי השפיר נכנסים למערכת הדם של האם. אלמנטים מתוך מי השפיר, כמו תאים עובריים , גורמים לתגובה דלקתית מערכתית (SIRS), שוק והפרעות קרישה תוך־כלית (DIC). הופעת התסחיף מתבטאת בירידת לחץ דם פתאומית, קשיי נשימה חמורים ונטייה לדימומים קשה, ותחזית ההישרדות תלויה בזיהוי המוקדם ובתגובה מהירה במתן נוזלים, תרופות וניטור בדיקות קרישה. הטיפול הוא תומך בעיקרו – הנשמה מלאכותית, חיבור למכונת לב ראה (אקמו) , נוזלים, פרופילקטיקה אנטיקואגולנטית.
תסחיף זיהומי (Septic Embolus)
תסחיף זיהומי נוצר כאשר גורמים זיהומיים – חיידקים, פטריות או תאים נגיפיים – עוזבים את מוקד הזיהום הראשוני ונישאים בזרם הדם אל הריאות, שם הם יושבים בעורק או בעורקי הריאה הקטנים. לעתים מדובר בזיהום של מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), או דלקת מפרקים עם התפשטות הזיהום לדם. בחולים אלה מופיעים חום גבוה, צמרמורות ושיעול מלווה בנגעים דלקתיים רבים בסריקת CT. הטיפול התמקצע באנטיביוטיקה או אנטיפטריטית ממוקדת, שתלויה בזיהום המזוהה, וכן פינוי כירורגי של נגעי זיהום במקרים קשים.
תסחיף גידולי (Tumor Embolus)
תסחיף גידולי נגרם כאשר תאי גידול סרטניים מפוזרים ממוקד ראשוני בגוף ונודדים דרך כלי הדם אל הריאות. גידולים של הכבד, הכליות או מלנומה עלולים לגרום לכך, ולעיתים מדובר גם בתפליט ממאיר שמציף את מערכת הוריד המרכזי. האבחון מבוסס בדימות PET-CT או ביופסיה. הטיפול ממוקד במחלה הגידולית – כימותרפיה, אימונותרפיה ואולי הקרנות, ולעיתים משולב גם מתן נוגדי קרישה פרופילקטיים.

גורמי סיכון עיקריים לתסחיף ריאתי
גורמי הסיכון לתסחיף ריאתי עשויים להשתנות מאדם לאדם, אך ברוב המקרים הם קשורים למצבים שמעודדים היווצרות קרישי דם או להאטה משמעותית בזרימת הדם. בראש ובראשונה, חולים שעברו ניתוחים אורתופדיים או ניתוחי בטן גדולים נמצאים בסיכון גבוה, במיוחד כאשר דרושה אשפוז ממושך וללא ניידות מספקת. בנוסף, מחלות כרוניות כמו סרטן או השפעה ממושכת של טיפול כימותרפי מגבירות את קרישת הדם והופכות את הגוף ל”רגיש“ יותר לקרישים.
נשים בהריון או במהלך הלידה או במשכב הלידה חשופות אף הן לסיכון גבוה, שכן העלייה ברמת ההורמונים גורמים לקרישה מוגברת. שימוש בתרופות שמכילות אסטרוגן – בין אם במסגרת טיפולי הורמונים ובין אם כגלולות למניעת הריון – מהווים גורם סיכון נוסף.
מחקרים גנטיים הצביעו על תסמונת פקטור V ליידן, מוטציה בפקטור 2 (פרותרומבין) או רמות נמוכות של חלבון c או s כמצבים תורשתיים, אשר עלולים להוביל לקרישת יתר גם ללא ניתוח או מצב חיצוני אחר.
הכרה במכלול גורמי הסיכון הללו מאפשרת לרופאים ולמטופלים לפקח ביתר תשומת לב על סימנים מוקדמים ולהפעיל טיפול מניעתי מותאם אישית, כגון מתן מדללי דם פרופילקטיים,
תסמינים קליניים לאבחון מוקדם
סימנים נשימתיים
קוצר נשימה חריף המופיע לפתע, במיוחד במנוחה, הוא אחד הסימנים המרכזיים. חולים עשויים לתאר תחושה של “חנק” או קושי לנשום, ולפעמים להתלונן על נשימות קצרות ומהירות.
סימני לב וכלי דם
דופק מואץ (טכיקרדיה) או לחץ בחזה שנמשך מספר דקות עלולים להעיד על עומס על הלב. הופעת ציאנוזיס (כחלון בשפתיים וקצות האצבעות) מצביעה על רמות חמצן נמוכות בדם, ויש לגשת מיד להערכת חמצן עם מד דופק.
אבחון תסחיף ריאתי
בדיקות דימות
הבדיקה הסטנדרטית לאבחון תסחיף ריאתי היא CT Pulmonary Angiography, המאפשרת לראות בעזרת חומר ניגוד חסימות בעורקי הריאה. בבדיקה זו רואים תמונה ברורה של כלי הדם ומיקום הקריש.
בדיקות מעבדה והערכה קלינית
בדיקת D-dimer בודקת את רמות הפירוק של קרישי הדם ומסייעת לשלול את התסחיף, אך אינה ספציפית דיה לאבחון סופי. בנוסף לרופא המטפל תפקיד מרכזי באיסוף נתונים מהיסטוריה רפואית ובדיקת סימנים חיוניים.
טיפול ומניעה
טיפול תרופתי ותמיכה נשימתית
הטיפול הראשוני כולל מתן נוגדי קרישה כדי למנוע קרישים נוספים. בחולים עם תסחיף חמור מאוד ייתכן שימוש בתרופות תרומבוליטיות לפירוק מהיר של הקריש.
אמצעי מניעה והנחיות לאחר שחרור
לאחר החלמה ראשונית חשוב להמשיך טיפול מונע, לבצע פעילות גופנית סדירה ולהימנע מישיבה ממושכת. במצבים מסוימים יותקנו מסננים בווריד הנבוב התחתון (IVC filter) כדי למנוע נסיגת קרישים לריאות.
טבלה: השוואת בדיקות לאבחון תסחיף ריאתי
בדיקה | סיכון/חסרון | יתרון עיקרי |
CT Pulmonary Angiography | חשיפה לקרינה ושימוש בחומר ניגוד | דיוק גבוה באבחון תסחיפים ריאתיים |
אולטרסונוגרפיה (דופלקס) | לא מאבחנת ישירות תסחיף בריאה | זיהוי קרישי דם בוורידים העמוקים |
בדיקת D-dimer | רגישות גבוהה, אך ספציפיות נמוכה | מתאים לשלול תסחיף במקרים עם סיכון נמוך |
תשובות לשאלות נפוצות
מהו תסחיף ריאתי וכיצד הוא נוצר?
תסחיף ריאתי נוצר כאשר קריש דם משתחרר מכלי דם בגוף ונע אל עורקי הריאה, שם הוא חוסם את זרימת הדם ומקטין את רמת החמצון.
אילו תסמינים דורשים פנייה מיידית לבית החולים?
קוצר נשימה פתאומי, כאבים בחזה המוחמרים בנשימה, דופק מהיר או ציאנוזיס (כחלון בשפתיים) מצריכים הערכה דחופה.
האם בדיקת D-dimer מספיקה לאבחון?
בדיקת D-dimer משמשת לשלול תסחיף ריאתי במקרים עם סיכון נמוך, אך אין לה די ספציפיות לאישור אבחון ללא בדיקות דימות נוספות.
מהו הטיפול הרפואי בתסחיף ריאתי?
הטיפול כולל תרופות נוגדות קרישה, ולעיתים תרופות תרומבוליטיות או התערבות כירורגית להסרת קריש.
האם ניתן למנוע תסחיף ריאתי בבית?
שמירה על פעילות גופנית סדירה, מניעת ישיבה ממושכת וטיפול בהפרעות קרישה מפחיתים משמעותית את הסיכון.
מהו זמן ההחלמה לאחר תסחיף ריאתי?
משך ההחלמה משתנה, אך בחולים עם טיפול נכון ניתן לשוב לתפקוד מלא בתוך מספר חודשים.
אילו גורמים מגבירים את הסיכון לתסחיף חוזר?
היסטוריה של DVT, הפרעות קרישה, אשפוז ממושך או ניתוח גדול מגבירים את הסיכון לחזרה של תסחיף ריאתי.
סיכום
תסחיף ריאתי הוא מצב חירום רפואי הדורש זיהוי וטיפול מהירים. הבנת הגורמים העיקריים, ההקפדה על מניעה והיכרות עם בדיקות האבחון מאפשרים התערבות מיידית ומשפרים משמעותית את הסיכויים להחלמה מלאה. במידה שמופיעים תסמינים חשודים, יש לפנות בהקדם לבית החולים או למוקד רפואי.
ובמקרים דחופים להמטולוג פרטי