תסחיף ריאתי הוא מצב רפואי חמור ומסוכן, שבו קריש דם שנע ממקום יצירתו (בדרך כלל בוורידים העמוקים בגפיים התחתונות) חוסם את אחד מכלי הדם בריאות. החסימה הזאת עלולה להוביל לפגיעות חמורות בתפקוד הריאות, ובמקרים קיצוניים – למוות. זיהוי מוקדם של תסחיף ריאתי הוא קריטי כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים. במאמר זה נבחן את דרכי הזיהוי המוקדם של תסחיף ריאתי, סימני האזהרה, גורמי הסיכון, שיטות אבחון מתקדמות, אפשרויות טיפול ותהליך ההחלמה.
מהו תסחיף ריאתי?
תסחיף ריאתי הוא חסימה של כלי דם בריאות על ידי קריש דם, הנקרא גם תסחיף. הקריש מתפתח לעיתים קרובות בוורידים העמוקים בגפיים התחתונות (מה שמכונה Deep Vein Thrombosis – DVT), והוא נישא בזרם הדם עד שהוא חוסם את כלי הדם בריאות. חסימה זו משפיעה על אספקת החמצן לגוף וגורמת לירידה בתפקוד הריאות. מצב זה יכול להתרחש בפתאומיות ויכול להוביל לתסמינים חמורים, שלא תמיד מזוהים מיד. טיפול מהיר יכול להציל חיים.
סימנים ותסמינים של תסחיף ריאתי
תסחיף ריאתי מתפתח כאשר קריש דם חוסם כלי דם בריאות, דבר שגורם למגוון תסמינים. הסימנים משתנים בהתאם לגודל הקריש ולמיקומו, וישנם תסמינים שעשויים להופיע באופן מיידי, בעוד שאחרים עשויים להתפתח בהדרגה.
קוצר נשימה
קוצר נשימה הוא אחד הסימנים השכיחים ביותר של תסחיף ריאתי. בדרך כלל מדובר בקושי בנשימה שמופיע באופן פתאומי, ולעיתים קרובות מלווה בהרגשה של מחסור חמצן. אנשים הסובלים מקוצר נשימה יתקשו לשאוף או לשחרר נשימות מלאות, וזה יכול להחמיר כאשר הם פועלים או עושים מאמצים גופניים.
למרות שקל לזהות את קוצר הנשימה כבעיה ריאתית, יש לקחת בחשבון כי זהו סימן כללי שיכול להיגרם ממגוון בעיות בריאותיות נוספות, ולכן יש צורך באבחון רפואי מידי.
כאב בחזה
כאבים בחזה יכולים להתרחש כתוצאה מהחסימה של כלי הדם בריאות. הכאב בדרך כלל יהיה חד וממוקד באזור החזה, ולעיתים יופיע בהחמרה כשחולים נושמים או כשהם משנה את תנוחת הגוף. לעיתים הכאב ירגיש כמו דקירה עמוקה וחדה, ולעיתים יתפשט לכל החזה או לגב העליון. הכאב יכול להימשך מספר דקות ולהפוך לכאב עמום יותר בהמשך.
למרות שזו לא תמיד אינדיקציה לכך מדובר בתסחיף ריאתי, כשכאב בחזה מלווה בקוצר נשימה או סימנים נוספים, יש לפנות מיד לעזרה רפואית.
שיעול, לעיתים מלווה בדימום
שיעול הוא תסמין נוסף שמופיע כאשר תסחיף ריאתי חוסם את זרימת הדם לריאות וגורם לגירוי ברקמות הריאה. שיעול זה לעיתים מלווה בהפרשות דמיות. שיעול עם דם הוא סימן מובהק שיכולים להיות קשורים לבעיות ריאתיות חמורות, כולל תסחיף ריאתי.
אם מופיע שיעול מלווה בדימום, יש לפנות מיד לרופא, מכיוון שזה יכול להצביע על נזק חמור לריאות.
דופק מהיר ולא סדיר
דופק מהיר או לא סדיר הוא סימן נוסף לתסחיף ריאתי. כאשר קריש דם חוסם כלי דם חשובים בריאות, הלב עשוי להתאמץ יותר כדי לספק חמצן לשאר הגוף, דבר שגורם לדופק גבוה ומקצבים לא סדירים.
הדופק המהיר יכול להיגרם כתוצאה מהעומס שמטיל התסחיף על הלב או כתוצאה מקיומה של הפרעת קצב לב. הפרעה בקצב הלב יכולה להיות מסוכנת במיוחד אם לא מטופלת בזמן.
סחרחורת או עילפון
ירידה באספקת החמצן לגוף בעקבות תסחיף ריאתי יכולה להוביל לסחרחורת, תחושת חנק או עילפון. תחושת עילפון היא בדרך כלל סימן לכך שישנה ירידה משמעותית ברמות החמצן בדם, וזהו מצב חירום רפואי. אם אדם מרגיש סחרחורת בלתי פוסקת או מתמוטט, יש לפנות מיד לעזרה רפואית.
ציאנוזיס (החמצה ממושכת)
ציאנוזיס הוא שינוי צבע עור, במיוחד באזור השפתיים, האצבעות והאף, למראה כחול או סגול. זה קורה כאשר רמות החמצן בדם נמוכות מדי. אם תסחיף ריאתי גורם להפחתת חמצן בריאות, עלולה להיווצר ציאנוזיס, ויש לפנות מיידית לטיפול רפואי.
עייפות קיצונית
עייפות בלתי מוסברת, במיוחד כזו שמלווה בקוצר נשימה, יכולה להצביע גם על תסחיף ריאתי. אנשים עם תסחיף ריאתי עשויים לחוות תחושת עייפות קיצונית מאוד ללא סיבה ברורה, וזוהי התסמין שלא תמיד מקשרים אותה באופן מיידי לבעיה ריאתית. במקרים מסוימים, העייפות עשויה להיות הסימן הראשון לכך שישנה בעיה חמורה.
גורמי סיכון לתסחיף ריאתי
תסחיף ריאתי הוא מצב רפואי המתרחש כאשר קריש דם, אשר נוצר בוורידים העמוקים בגפיים התחתונות, מתנתק ומגיע לריאות, שם הוא חוסם כלי דם חשובים. על מנת למנוע את הסיכון להתפתחות תסחיף ריאתי, חשוב להבין את הגורמים השונים שמביאות להיווצרות קרישי דם, אשר יכולים להתפשט לריאות.
גיל
הסיכון לפתח תסחיף ריאתי עולה עם הגיל, במיוחד לאחר גיל 60. זהו גורם סיכון חשוב שכן ככל שהאדם מתבגר, תפקוד מערכת הקרישה והדם יכול להיפגע. אצל אנשים בגילאים מתקדמים, כלי הדם עלולים להיות פגיעים יותר, ויש להם סיכוי גבוה יותר לפתח דלקת, בעיות קרישה, או חסימות, דבר שמגביר את הסיכון להיווצרות קרישי דם.
השמנת יתר
השמנה היא גורם סיכון ידוע לבעיות קרישת דם ולתסחיף ריאתי. אנשים עם השמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח קרישי דם, כיוון שמסת השומן מייצרת לחץ נוסף על הלב, הוורידים בגפיים התחתונות ועל מערכת הדם כולה. יתרה מכך, השמנת יתר עלולה להאט את זרימת הדם בוורידים, דבר שמוביל ליצירת קרישים.
חוסר פעילות גופנית
חוסר ניידות ממושכת, כמו ישיבה ממושכת בטיסות ארוכות, עבודה משרדית ללא הפסקות לפעילות גופנית, או חוסר יכולת לזוז במשך זמן ארוך לאחר ניתוח, יכול להוביל לירידה בזרימת הדם בוורידים. כאשר זרימת הדם מואטת, יש סיכון גדול יותר להיווצרות קרישים בוורידים העמוקים, בעיקר ברגליים (DVT). אם קריש כזה נפרד ומגיע לריאות, הוא עלול לחסום כלי דם חשובים ולגרום לתסחיף ריאתי.
נטילת תרופות הורמונליות
נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון או טיפול הורמונלי אחר נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח תסחיף ריאתי. הסיבה לכך היא ששימוש בהורמונים, במיוחד אסטרוגן, מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם בוורידים. נשים בהריון גם נתקלות בסיכון גבוה יותר לכך, בשל השינויים ההורמונליים במהלך ההיריון והלחץ הפיזי שמופעל על הוורידים.
היסטוריה משפחתית של קרישיות דם
מקרים של קרישיות דם או תסחיף ריאתי במשפחות עשויים להצביע על נטייה גנטית. בעיות בקרישת דם כמו תסמונת אנטיפוספוליפידית, שהיא מצב אוטואימוני, יכולים להגדיל את הסיכון להיווצרות קרישי דם. אנשים עם היסטוריה משפחתית של קרישי דם עשויים להיות בעלי נטייה גנטית להפרעות קרישה, דבר שמעלה את הסיכון לתסחיף ריאתי.
הריון ולידה
הסיכון לתסחיף ריאתי עולה במהלך ההיריון ובתקופה שלאחר הלידה. במהלך ההיריון, יש שינויים במערכת הקרישה שמעלים את הסיכון לקרישת דם. בנוסף, לחץ מכני על הוורידים עלול להאט את זרימת הדם ולגרום לקרישי דם. גם לאחר הלידה, במיוחד אם מדובר בלידה קיסרית או בסיבוכים, הסיכון נשאר גבוה יותר.
ניתוחים גדולים או טראומה
כאשר אדם עובר ניתוח גדול או חווה טראומה חמורה (כגון תאונה קשה), הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח קרישי דם. הניתוח או הטראומה גורמים למערכת הקרישה להיות אקטיבית יותר, מה שמוביל ליצירת קרישים. במיוחד ניתוחים כמו ניתוחי ברך, ירך או כירורגיה גינקולוגית יכולים להוביל לסיכון גבוה יותר.

טיפול בתסחיף ריאתי
הטיפול בתסחיף ריאתי משתנה בהתאם לחומרת המצב. במקרים קלים ניתן לטפל בתרופות, ובמקרים חמורים יש לעיתים צורך בטיפול כירורגי.
תרופות
הטיפול התרופתי הנפוץ ביותר הוא מדללי דם,, שמטרתם למנוע יצירת קרישים נוספים. לעיתים יש צורך בתרופות המשפיעות על קרישת הדם כדי למנוע את ההחמרה.
חמצן
במקרים חמורים, חמצן עשוי להיות נחוץ כדי לשפר את אספקת החמצן לגוף, במיוחד אם יש קושי בנשימה.
טיפול פולשני
במקרים בהם הקריש גדול מאד או מסכן את תפקוד הלב וחיי המטופל, יש צורך בהסרתו. זהו טיפול פולשני שמבוצע בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כגון צנטור ראתי.
סיכום
תסחיף ריאתי הוא מצב מסוכן שדורש זיהוי מוקדם וטיפול מיידי. כשנבחנים סימני האזהרה והגורמים המעלים את הסיכון, ניתן לאבחן את המצב במהרה ולהעניק טיפול מציל חיים. אם יש לכם סימנים מחשידים או שאתם בסיכון גבוה, פנו מיד לייעוץ רפואי מקצועי ע"י המטולוג פרטי