פקקת ורידים (Venous Thrombosis) היא מצב רפואי שבו קריש דם (טרומבוס) נוצר בתוך וריד, חוסם את זרימת הדם וגורם לבעיות רפואיות חמורות.
קרישי דם יכולים להתפתח בכל וריד בגוף, אך הם נפוצים יותר בגפיים התחתונות, בעיקר ברגליים. פקקת ורידים נחלקת לשני סוגים עיקריים: פקקת ורידים שטחיים (Superficial Vein Thrombosis, SVT), המתרחשת בוורידים הקרובים לעור, ופקקת ורידים עמוקים (Deep Vein Thrombosis, DVT), שמתרחשת בוורידים עמוקים יותר ויכולה לגרום לתסחיף ריאתי מסוכן.
פקקת ורידים שטחיים מתרחשת כאשר קריש דם מתפתח בוורידים קרובים לעור. מצב זה נחשב פחות חמור בהשוואה לפקקת ורידים עמוקים, אך הוא עלול לגרום לכאבים, לדלקת מקומית ולעיתים להוות סימן מקדים לבעיות חמורות יותר במערכת הדם. דליות ורידים הן אחד הגורמים השכיחים למצב זה, שכן הן משנות את מבנה הווריד ומאיטות את זרימת הדם בו.
גורמי סיכון נוספים כוללים טראומה מקומית כתוצאה מחבלה, עירוי תוך-ורידי או הזרקה, כמו גם חוסר תנועה ממושך. מצבים הורמונליים, כמו הריון או שימוש בגלולות למניעת הריון, מגבירים אף הם את הסיכון. התסמינים כוללים נפיחות ואדמומיות באזור הווריד, תחושת חום מקומי ולעיתים כאב המתעצם בלחיצה. במקרה כזה, הטיפול לרוב שמרני וכולל שימוש בתרופות נוגדות קרישה במינון נמוך, משככי כאבים, וגרבי לחץ לשיפור זרימת הדם.
במקרים מסויימים נדרש טיפול התערבותי מקומי או ניתוחי לדליות בורידים על ידי כירורג כלי דם.
Venous Thrombosis נגרמת על ידי שילוב של גורמים שונים, הידועים כ"טריאדת וירכוב" (Virchow's Triad):
גורמי סיכון נוספים כוללים השמנת יתר, גיל מבוגר, שימוש בתרופות הורמונליות, והיסטוריה משפחתית של קרישיות יתר.
האבחון מתחיל בבדיקה קלינית שבה הרופא מתמקד בזיהוי תסמינים כמו נפיחות, אדמומיות ושינוי בצבע העור. לאחר מכן, נעשה שימוש בבדיקות עזר כדי לאשר את האבחנה.
הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המצב ומיקומו של הקריש. במקרים של פקקת שטחית, לרוב ניתן טיפול שמרני הכולל תרופות נוגדות קרישה במינון נמוך, מנוחה וגרבי לחץ. בפקקת ורידים עמוקים, לעומת זאת, נדרש טיפול אינטנסיבי יותר.
טיפול תרופתי כולל נוגדי קרישה כגון קומדין (Warfarin) או תרופות חדשות יותר כמו אפיקסבאן וריברוקסבאן, שמטרתן למנוע התפתחות קרישים נוספים ולהפחית את גודל הקריש הקיים. במקרים חמורים, נעשה שימוש בתרופות הממסות קרישים (Thrombolytics), ולעיתים נדרש צנטור להסרת הקריש.
שימוש בפילטר בווריד הנבוב התחתון (Inferior Vena Cava Filter) מתבצע במקרים שבהם קיים סיכון גבוה שתתרחש תנועה של קרישי דם לריאות. טיפול תומך, כמו גרבי לחץ ופעילות גופנית מתונה, נדרש כחלק מהשיקום ומניעת הישנות המצב.
מניעה היא צעד קריטי בטיפול במצב זה, במיוחד בקרב אנשים הנמצאים בסיכון. שמירה על אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון ושמירה על משקל תקין, יכולה להפחית את הסיכון משמעותית.
במצבים של חוסר תנועה ממושך, כמו במהלך טיסות ארוכות, מומלץ לקום ולהתנועע כל שעה-שעתיים, לשתות מים ולהימנע משתיית אלכוהול. שימוש בגרבי לחץ והימנעות מישיבה ממושכת עם רגליים מקופלות יכולים לסייע בשיפור זרימת הדם.
במקרים של סיכון מוגבר, כגון לאחר ניתוחים או במהלך הריון, ניתן לשקול שימוש בתרופות נוגדות קרישה בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
פקקת ורידים עמוקים (Deep Vei Thrombosisn, DVT) היא מצב שבו קריש דם מתפתח בוורידים עמוקים, לרוב בגפיים התחתונות. מצב זה מסוכן במיוחד בשל הסיכון לקריש לנדוד לריאות ולגרום לתסחיף ריאתי.
התסמינים האופייניים ל Deep Vei Thrombosisn כוללים נפיחות בגפה אחת, כאב עמום או חד המוחמר בתנועה, שינוי בצבע העור ותחושת חום באזור הפגוע. לעיתים, המצב עשוי להיות "שקט" ללא תסמינים נראים לעין, מה שמקשה על אבחונו בזמן.
Deep Vei Thrombosisn נגרמת משילוב של גורמים, הכוללים:
התסמינים האופייניים כוללים:
פרמטר | פקקת ורידים שטחיים (SVT) | פקקת ורידים עמוקים (DVT) |
מיקום הקריש | בוורידים קרובים לפני השטח של העור | בוורידים עמוקים בתוך הרקמות |
רמת הסיכון | נמוכה יחסית | גבוהה, בשל סיכון לתסחיף ריאתי |
תסמינים | נפיחות, אדמומיות, כאב מקומי | נפיחות בגפה אחת, כאב, שינוי צבע |
גורמי סיכון | דליות, טראומה, חוסר תנועה | קרישיות יתר, הריון, חוסר תנועה |
טיפול | משככי כאבים, נוגדי קרישה במינון נמוך | נוגדי קרישה במינון מלא, טיפול תרומבוליטי |
הריון נחשב לגורם משמעותי המעלה את הסיכון ל Venous Thrombosis. הגוף עובר שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים שמטרתם להכין אותו ללידה, כולל עלייה בקרישיות הדם. בנוסף, הרחם המתרחב מפעיל לחץ על הוורידים באגן, מה שמאט את זרימת הדם מהרגליים ללב ומגביר את הסיכון לקרישים.
התסמינים כוללים:
אם אתם חווים תסמינים כמו נפיחות, כאבים בגפה, או שינוי בצבע העור, או אם אובחנתם עם פקקת ורידים או מצבים דומים, אתם מוזמנים לפנות למרפאה הפרטית של ד"ר ענת רבינוביץ, מומחית להמטולוגיה וקרישת דם.
ד"ר רבינוביץ בעלת ניסיון עשיר בטיפול במצבים כמו פקקת ורידים, קרישיות יתר ותסמונת אנטיפוספוליפיד, ותשמח להציע לכם אבחון מדויק, טיפול מקצועי ומעקב רפואי אישי ומקיף.
אל תמתינו עד שהמצב יחמיר. זכרו: טיפול מוקדם יכול להציל חיים ולשפר משמעותית את איכות החיים שלכם.
לתיאום תור או לייעוץ, צרו קשר עם המרפאה כבר היום!